Имате ли 18 години?

С потвърждение на вашата възраст се съгласявате с общите условия
Безплатна доставка в рамките на град София

Историята на Rias Baixas

Quinta de Couselo

Жътва на семейство Висенте през 1925г.

Историята на нашата винарна е тясно свързана с манастира Santa María de Oia

Цистерцианският манастир Santa María la Real de Oia е с чудесно местоположение на Атлантическия океан, в скалист залив, между градовете A Guardia и Baiona. Този манастир започва да се строи през 1136 г. при управлението на Алфонсо VII.

Както Авила и пещерата вече посочиха през миналия век, името на Оя е свързано с местоположението му. В действителност,  „понеже се намираше  на брега на морето, в голяма дълбочина, която се виждаше, по отношение на  високите планини, които има на изток, те го нарекоха Оя, произлизащо от  Ойо“.

Според цистерциански хроникьор от Конгрегацията на Кастилия, манастирът Оя е единственият манастир на Ордена, който стои на брега на Атлантическия океан. Фасадата на неговия храм и манастирските сгради от западната страна са разположени на брега на морето.

На няколко метра от брега са запазени останките от кей, а стените се отварят в централната част на залива и образуват малък проход с изходящ и входящ за риболовни лодки, който може да бъде покрит с мрежа или дървена палисада. Пристанищната зона, наречена „камбоа“, се използва като система за риболов и също така защитава лодките и предпазва от силата на вълните стените на манастира.

От самото начало манастирът е имал връзки с долината на О`Розал, където монасите придобиват различни имоти и насърчават отглеждането на лозята. Добрият климат на долината означава, че тези ферми са били използвани като място за почивка и убежище за монасите. Сред тези имоти са фермата и манастирът на Сан Антонио и фермата на име „Da Cheira“, на мястото Couselo, която е придобита от монасите през 1163 г. Тази ферма „Da Cheira“ е това, което днес познаваме като  Quinta de Couselo .

Тези имоти са принадлежали на монасите до разпoкъсването им през 1835 г. След това манастирът и неговите имоти са обявени на публичен търг. Продажбата на манастирската сграда е извършена на 15 април 1844 г.

Малко след това фермата Cheira е продадена на търг и преминава през различни ръце, докато на 15 януари 1864 г. не е придобита от дон Казимиро Дорадо и Мендес. С придобиването на фермата от Дон Казимиро, собствеността ще остане в ръцете на семейство Висенте почти 150 години.

През август 2013 г. братята Суарес Висенте, правнуци на г-н Казимиро, продават имота на  Grandes Pagos Gallegos de Viticultura Tradicional , винарска група, чиято философия е да развива уникални проекти в тези области, където местните сортове на Галисия са най-добре изразени.

Още снимки на изба Quinta de Couselo

Quinta de Couselo
Quinta de Couselo
X