Имате ли 18 години?

С потвърждение на вашата възраст се съгласявате с общите условия
Безплатна доставка в рамките на град София
Трифон Зарезан

Честит Трифон Зарезан!

В България Трифон Зарезан (Трифоновден) е много обичн народен празник, който е почитан години наред. Това е първият работен процес от годината по лозята, а именно пролетното зарязване. Българите имаме древни традиции, свързани с лозарството и винарството, които са се запазили и до днес. Въпреки, че приемането на григорианския календар измества датата на празника на 1ви февруари, все още някои хора го празнуват и на 14ти февруари по стар стил.

Какъв е произхода на Трифон Зарезан?

Св. Трифон е роден през 225г.  в Римската империя и е бил последовател на християнското учение. По време на преследванията и гоненията на християните той е заловен и принуден да се откаже от вярата си, нещо, което той не е съгласен да направи и това му коства живота.

Легенда разказва, че докато Трифон бил на лозята да изрязва старите израстъци видял  Богородица с бебе в ръце и й се присмял. Тя от своя страна после казала на жена му, че той си е отрязал носа с лозарската ножица. Когато жената отива на лозето вижда, че мъжът й е добре. Докато Трифон с насмешка обяснява на жена си как няма начин да се нарани, той по невнимание наистина отрязва носа си. От там идва и името на празника – Трифон Зарезан или Зарезановден.

Традиции

Обичаят на този ден е рано сутринта стопанката на къщата да омеси обреден хляб, който е украсен с фигура на лозов лист или грозд и да приготви пълнено пиле с ориз или булгур. След това да сложи храната във вълнена торба и да изпрати мъжа си с нея и бъклица вино на лозето. След като стигне лозето, мъжът се прекръства, отрязва три пръчки от три лози, отново се прекръства и с виното полива лозите, за да са плодородни. От пръчките прави венец, който слага на главата си. Всеки мъж в селото прави този обичай и след това се избира Цар на лозята. Това трябвало да бъде заможен и щедър човек. Избранникът се качвал на „колесница“, която останалите лозари теглили и с песни, тъпани и гайди тръгвали към селото. Така обикалят от къща на къща, като благославят всеки двор, а хората ги черпели с вино, като първо отпивал „царя“, а след това и останалите мъже. Накрая се стига до дома на „царя“, където той се преоблича с нови дрехи и окичен с венци посреща на голяма трапеза хората от селото.

В православния календар Трифоновден е обвързан в цикъл от 3 дни, наречени Трифунци. На 1ви февруари е Трифон Зарезан,  на 2ри – Сретение Господне, а на 3ти – Свети Симеон.  Последните два дни в българския фолклор се почитат за предпазване от вълци (те раждат малките си в този период). Тогава жените не режат с ножици, не плетат, не предат и не шият. Приготвят обреден хляб и след като раздадат от него на съседите, слагат залъци от хляба на животните — за предпазване и на добитъка, и на хората от вълци.

X