Имате ли 18 години?

С потвърждение на вашата възраст се съгласявате с общите условия
Безплатна доставка в рамките на град София
Вино от Ribera del Duero

Чувствените вина от регион Ribera del Duero

Началото на Рибера дел Дуеро

DO Ribera del Duero е едно от най-популярните наименования за произход в испанските вина. Регионът Рибера дел Дуеро е толкова подходящ за производство на вино, че историята му може да се проследи много назад във времето. Първото споменаване за винопроизводството в тази област идва от финикийците , които започват да произвеждат вино около 1000 г. пр. н. е. Когато Иберийския полуостров става част от Римската империя (под името Hispania ), римляните започват да произвеждат вино в голям обем. Вината, получени от района на Рибера дел Дуеро, били изпращани на войските по фронтовете, за да повишат „ентусиазма“ им за битка. От това време е огромната мозайка на Бакхус, открит в средата на 1900г.

През 10-ти и 11-ти век истинската консолидация на вината Рибера дел Дуеро настъпва с пристигането на монасите. След битките на Реконкиста за отвоюване на полуострова от мюсюлманите, бойните полета се превърнали в обширни пустинни равнини. Впоследствие планът на действие е било да заселят тези райони отново, така че монасите от Клуни , пристигнали от Франция през 12-ти век, основали свои манастири в тези региони и започнали да произвеждат свое собствено вино и да разпространяват своите по- модерни обичаи за производство на вино. Това дало тласък на винопроизводството и към края на 13-ти век се наложило беритбата да бъде контролирана, за да позволи на гроздето да узрее качествено, а не да се бърза. През този период са построени и първите подземни изби, които трябва да видите, ако искате да се потопите в невероятната история на испанското вино.

През 15-ти век идва „Ordenanza de Castilla“ (Кастилски правилник), който регулира производството, качеството и износа на кастилските вина. Това е било първата стъпка към установяването на наименованието за произход много векове по-късно.

Как се прави страхотно вино

През втората половина на 19-ти век семейство Леканда построи винарска изба точно до река Дуеро , където засади лозя, които не са местни за региона, като Каберне Совиньон, Мерло и Малбек. Вината, произведени от семейство Леканда, бяха много по-добри от грубите, селски вина, произведени от близките винопроизводители, които разполагаха с малко ресурси, и скоро спечелиха име за себе си. Тези вина, известни като Vega Sicilia , все още са синоним на качество и всеки, който изучава испанската култура, ще бъде запознат с тях. Но добрите неща никога не траят дълго, а с чумата филоксера в края на 1800 г. идва и падането на Вега Сицилия .

През 70-те години на миналия век Алехандро Фернандес основава друга винарна, Pesquera del Duero и започва да произвежда специално вино /отлежало повече от 36 месеца в бъчви и бутилки), което изумява любителите на виното по целия свят. Първите вина Pesquera били силни и плътни, а Алехандро Фернандес усъвършенства техниката си, за да създава все по-деликатните вина, които направили неговата Pesquera del Duero известна. Винарският регион Рибера дел Дуеро получило собствено наименование за произход през 1982 г., благодарение на постоянната работа както на големи, така и на малки винарни, след дългогодишна и упорита работа.

От този регион, вината които можете да намерите в магазина ни са от Винарна Бела.

Рибера дел Дуеро в съвременна Испания

Този регион има своите лозя в Бургос, Сория, Сеговия и Валядолид. Река Дуеро минава оттук, образувайки долината Дуеро , в която много от нейните притоци разливат водите си, което пък създава рязък и разнообразен релеф. Климатът е континентален, което означава дълги, тежки зими с чести замръзване, но без много валежи, и горещо – сухо лято. Този район е идеален за някой, който посещава Испания и иска да научи испанските традиции, особено за виното.

Разрешените сортове грозде са предимно червени: Темпранило, Каберне Совиньон, Мерло, Малбек и Гарнача Тинта. За бяло грозде се приема само сортът Albillo. Регионът Ribera del Duero произвежда червени и розе . Класификацията е както следва:

Червени: Трябва да се произвеждат с най-малко 75% Tempranillo. Когато се комбинира с друго червено грозде (каберне совиньон, мерло или малбек), миксът не трябва да съставлява по-малко от 95% от виното. Albillo и Garnacha Tinta не трябва да се използват за повече от 5% от виното. Червените вина от Ribera del Duero трябва да имат минимално алкохолно съдържание от 11,5% и да се предлагат в три разновидности:

Млади червени: Без отлежаване, преди навършване на 12 месеца в бъчви. Те достигат до пазара няколко месеца след прибиране на реколтата.

Crianza: Най-малко 12 месеца, прекарани в дъбови бъчви. Не може да достигат до пазара преди поне 2 години след прибиране на реколтата.

Reserva: 36 месеца отлежаване и поне 12 прекарани в бъчвата. Не може да достигне до пазара преди най-малко 3 години след прибиране на реколтата.

Gran Reserva: Отлежава 60 месеца, от които поне 24 трябва да са в бъчва, а останалите в бутилка. Не може да достигат до пазара преди поне 5 години след прибиране на реколтата.

Розе: Гроздето е ферментирало без люспите и вината могат да се пият малко след прибиране на реколтата. Трябва да има минимално алкохолно съдържание от 11%.

Великден с хубаво вино

Подготовката за Великден тече с пълна сила, а ние сме подготвили вина, които чудесно да се впишат с храната на вашата трапеза. Пролетния сезон вече е тук и сме подбрали [...]

Свежи и леки червени вина за пролетта

Когато времето започне да се стопля съвсем непринудено мислим за напитки, които да ни освежат и разхладят и отхвърляме пиенето на червено вино тъй като се смята, че то върви [...]

Отпразнувайте деня на Жената с вина, направени от жени!

Отпразнувайте деня на Жената с вина, направени от жени от избите Parés Baltà и Celler de Capçanes. При поръчка на 3 бутилки, получавате отстъпка -8%. При поръчка на 6 бутилки, [...]

X