Имате ли 18 години?

С потвърждение на вашата възраст се съгласявате с общите условия
Безплатна доставка в рамките на град София
Hedonistwine екип

Hedonist Wines или новият път на испанското вино към България

Младата компания на трима приятели – Нели и Радослав Радеви и Андрей Вичев, запълва една по-слабо развита ниша на пазара с внос

Виненият пазар в България разбираемо е доминиран от българско производство, а при качествените вина конкуренцията от чужди изби е огромна. Вносът е многоброен, но донякъде консервативен и еднообразен – липсват цели региони от Европа и Новия свят и стилове. На този фон всеки нов вносител, особено на непознати и интересни вина, е приветстван от почитателите на виното. Затова и още с появата си преди година Hedonist Wines спечели вниманието въпреки спънките на пандемията. Зад младата компания стоят трима приятели – Нели и Радослав Радеви и Андрей Вичев. Доскоро те бяха познати във винената общност като любители с добър вкус, а сега – като вносители на отбрани вина, основно от Испания, но и от Италия и Франция.

Въпреки че Испания е сред най-големите винопроизводителки на Стария свят, в България тя не е добре позната извън някои класики като червената Риоха и пенливата кава. Страната има десетки винени региони и стилистики, а някои изби и апелации са световни еталони за качествени вина, които никога не са намирали път към българския пазар. Hedonist Wines открехват вратата към този свят, а изборът на сравнително незапълнена ниша им дава и добър бизнес шанс.

 

От другата страна на бариерата

Тримата „винени хедонисти“ са интересна комбинация от професионалисти – Нели е лекар с кариера във фарма индустрията, съпругът й Радо е одитор, а Андрей е адвокат и бивш съдия. Събира ги любовта към виното – запознават се на тематично събитие и като повечето винени почитатели през годините дегустират, посещават изби и събития, пътуват. И така до 2020 г., когато, водени от инициативата и желанието на Нели да „правим нещо, което носи радост“, решават да преминат „от другата страна“ и да превърнат виненото си хоби в малък бизнес с внос на вино.

Избират то да дойде от Испания по няколко причини. Първо, защото именно там е последното им голямо винено пътуване през 2019 г. – преди коронавирусът да затвори границите. Второ, нишата на другите класически винени пазари като Италия и Франция е доста по-запълнена, докато Испания е пазарен шанс. „Имахме притеснения, но приятел търговец на вино ни увери, че досега никой не е правил систематичен внос на испански вина в България. Дори класиката Риоха не е разработвана сериозно“, казва Радослав.

Андрей допълва, че в Испания модерната винена революция се случва малко по-късно, отколкото в Италия и Франция, и тя в момента е източник на нови и много интересни вина за откриване от ценителите. Това впоследствие става и мото на компанията – „вина за откриватели“.

 

Пандемията и като шанс

Андрей е „виненият професор“ на групата – добър дегустатор с много знания и остри сетива. Той има и важната дума при избора на вино. Подборът донякъде стъпва на виненото им пътуване в Испания. Вината на други изби пък дегустират „дистанционно“ – с изпратени проби. „Пандемията може би помогна в случая. Заради затварянето на заведенията много изби, включително големи и престижни, се оглеждаха за нови партньори. Иначе можеше и да ни пренебрегнат – все пак сме малки вносители от неключов за тях пазар“, казва той.

Започват през пролетта на 2021 г. с внос на 30-40 вина от 5-6 изби и почти гаражна търговия. „Първият ни клиент беше съсед, който буквално влезе в гаража и си напълни две кашончета с вино“, разказва Нели Радева.

Година по-късно вече портфолиото включва над 120 вина от почти 20 изби, включително известната семейна компания Compania Vinícola del Norte de España (CVNE), под чиято шапка са и няколко от топ винарните в Риоха. Сред тях е например Imperial – елитни вина, които се правят само при изключителна реколта, както и Contino,чиито вина са познати от десетилетия като еталони за Риоха. Но в портфолиото има и любопитни вина от по-малки, иновативни производители като Parés Baltà или пък по-предизвикателни и сложни вина като тези на изба Pasanau от Приорат – един от най-престижните винени райони в света. Редом с това Hedonist Wines внасят внимателно подбрани вина от Рона, Франция, както и от Сицилия, Кампаня, Фриули и Алто Адидже в Италия.

X