Имате ли 18 години?

С потвърждение на вашата възраст се съгласявате с общите условия
Безплатна доставка в рамките на град София
Винен регион Пенедес

Малко познати винени региони в Испания

Винен регион Приорат

Винен регион Приорат

Приорат (Priorat) е вторият от винените региони в Испания, след Риоха, който през 2003г е класифициран като DOCa (Denominación de Origen Calificada). Той е стар каталунски регион, който е познат на света със силните си червени вина още от 90-те години на миналия век.  Има богата винена история като още през 1163г. има рекорд за винопроизводство, благодарение на картезиански монаси, които чрез техники от Прованс, се грижели за лозята и правели вино.

Районът е планински с типично континентален климат, сухо и горещо лято и малко количество на валежите. Почвите са кварцови и черни шисти, бедни на минерални вещества. Най – разпространените сортове грозде в Приорат са Гарнача (Гренаш) и Каринян, като се допълват от някои интернационални сортове като Каберне Совиньон, Сира и Мерло.

Вкусовият профил на вината се оформя от ароматите на сушени сливи, черни череши и касис, къпина. При отлежалите в бъчви вина ще се усетят и аромати на карамел, ванилия, а някъде след допълнително отлежаване в бутилка се появяват и шоколад и кожа. Долавя се една минералност, благодарение на шистовите почви. Киселинността е умерена и мека, а танините са доста мощни. Типично за този регион е вината да са с по – висок алкохолен градус (14об.% или повече).  Колкото по-фино е едно вино от Priorat, толкова по – хармоничен, интензивен и комплексен ще бъде вкусовият профил, започвайки с плодове и стигайки при развитието си до подправки.

В нашия сайт може да откриете и опитате представител на регион Priorat, а именно изба – Pasanau.

Риас Байхас

Rias – Baixas е винен регион в Галисия, северозападна Испания. Качествата на региона са добре познати на испанците от векове и винопроизводството там процъфтява още през 14 – 15ти век с откриването на Новия свят и установяването на търговски пътища между Испания, Англия и Европа. Регионът продължава да се развива докато търговските войни през 19ти век водят до свръхпроизводство и забрана за износ на вино, лозята са изоставени, а малко по – късно и филоксерата унищожава голяма част от тях. След като започва процес на повторно засаждане на хибридни и местни сортове грозде, един прави голямо впечатление и се налага като Краля в региона, а именно сорта Албариньо.

През 1980г се създава апелация специално за този сорт – La Denominación Específica Albariño. Въпреки това, когато през 1988г Испания се присъединява към ЕС, тази аплация се променя на Denominación de Origen (DO) Rías Baixas, тъй като законите на ЕС за виното не признават DO, наречено на един сорт грозде. В региона са разрешени 12 различни сорта грозде, но Албариньо съставлява 90% от насажденията. Други известни сортове тук са белия годейо и червения менсия.

Районът се простира по протежението на брега на Атланстическия океан и наподобява повече Ирландското крайбрежие. Нарича се така, заради тесните протоци към океана, които се казват „rias“ на испански и оформят тероара.  Валежите тук са доста обилни, а появата на мъгла от океана допринася за по – хладния климат. Почвите са много богати на минерали. Като тип доминират основно гранитни, на някои места има и шисти, а около реките и притоците има алувиални отлагания (смес от глина, тиня, пясък и чакъл). Регионът се състои от 5 подрегиона започвайки от Сантяго де Компостела до португалската граница.

Винен регион Риас – Байхас

Както предполага региона 99% от винопроизводството е на бяло вино. Стиловете на различните подрегиони се определят от тероара и микроклимата и  варират от свеж, ароматен „пъпешов“ характер във Val do Salnés, до по-прасковен, по-мек стил в O Rosal и по-малко плодов и земен стил в Condado do Tea. Въпреки различията има някои характеристики, с които можем да обобщим вината – като цяло те са по – свежи и елегантни, с аромати на тропически плодове като бяла праскова, манго, ананас, пъпеш, много добра естествена киселинност и минералност и умерен алкохол около 12об.%.

За да се докоснете до различния характер на Rias – Baixas, може да опитате следните вината от Винарна Virgen del Galir, изба Quinta de Couselo, Винарна Bodega y Viñedos Pazo Casanova

Винен регион Пенедес

Винен регион Пенедес

Пенедес

Пенедес е един от най – интересните и колоритни винени региони в Испания. Намира се в Каталуния, на по – малко от час път от Барселона в посока югозапад. Разделен е на три подрегиона: Baix-Penedes (Долен Пенедес) край брега, Garraf (по – централна преходна зона) и Alt-Penedes (Висок Пенедес), който произвежда по-голямата част от вината от региона. Пенедес получава своята DO апелация през 1960г, но се смята за един от най – древните винени региони в Европа.

Доказателствата за лозарство в района датират от 7 век пр.н.е., когато финикийски моряци култивирали първите лозя. Древните гърци и римляни са допринесли и разширили лозарството, винопроизводството и търговията в региона като пристанището на Барселона изиграва ключова роля. Пенедес не спира да се развива и днес е най – активният лозарски район в Испания. Въпреки, че в момента е познат с белите си сортове грозде и вино, не винаги е било така. Всъщност повечето лозя са били засадени с червено грозде до преди епидемията от филоксера през 19ти век. След нея, когато се възстановява винопроизводството преминава от червено към бяло грозде и сега то представлява 90% от всички лозя.

Тук се намира и родният град на така известната Cava – градчето San Sadurní d’Anoia.

От самото начало DO Penedès произвежда висококачествени пенливи вина, макар и в много по-малки количества от тихите вина. Не, това не е евтино шампанско! Това пенливо вино се произвежда подобно на шампанското по традиционния метод като е както бяло, така и розе и има отлично качество. Основните сортове грозде, използвани за производството на Cava, включват Macabeu, Parellada и Xarel·lo. В региона обаче се отглеждат и Шардоне, Пино ноар, Гарнача и Монастрел, които също могат да се използват в различни купажи за Кава.

Тъй като Penedès е близо както до морето, така и до планинска верига, микроклиматът тук може да варира в широки граници – засилвайки комплексността на вината. Климатът е средиземноморски, с горещо лято, мека зима и умерени валежи обикновено през пролетта и есента. Въпреки това, поради сложната география от крайбрежието до планинските хълмове има значителна климатична разлика.

Alt Penedès (Горен Пенедес) – намира се най – навътре в сушата и се характеризира с относително висока надморска височина (между 500 и 800м) и планински климат. Добивите грозде са малко, но качеството е отлично. Тук се произвеждат основно свежи бели вина, за които по – хладния климат е предимство.

Baix Penedès (Долен Пенедес) се характеризира с ниското си местоположение до Средиземно море и под крайбрежната планинска верига. Именно тук климатът е по-топъл и постоянен. Производството е специализирано в плътни червени вина от по – ниски и топли лозя.

Гарраф (Централен Пенедес) – по – югозападен и има тенденция климата там да е средиземноморкски по – топъл и мек, въпреки че понякога получава повече валежи поради смесената крайбрежна и планинска география. Тази подзона (500м надморска височина) е подходяща за грозде като Macabeo, Xarel-lo и Parellada, от които се произвеждат отлични пенливи и бели вина.

Комбинирайте история и вино като опитате разнообразните вина на изба, датираща от 18ти век – Pares Balta и изба Bodegas Pinord

X