Имате ли 18 години?

С потвърждение на вашата възраст се съгласявате с общите условия
Безплатна доставка в рамките на град София
Испански сорт вино Темпранийо

Най – обичаният испански сорт – Темпранийо

Обичаният испански сорт Темпранийо е стар испански сорт грозде, който произхожда от региона на Риоха. Името му идва от испанската дума „temprano“ (рано) поради ранното му зреене. Смята се, че финикийците са го отглеждали на Иберийския полуостров още преди 2000 години, но официално се споменава чак през 1807г.

Сортът е разпространен в целия свят и е третия най – засаждан сорт грозде след Каберне Совиньон и Мерло. Най – често се среща в Испания (203 000 ха според OIV), но го има и в други държави като Португалия, Аржентина, Франция, Австралия, Италия, Чили и др. В различните държави се среща и под различни имена като например в Испания синоними на Темпранийо са Tinto Fino, Tinto del Pais, Tinto Madrid, Tinto de Toro, Cencibel, Ull de Llebre , Ojo de Liebre. В Португалия го наричат Aragonez, Arinto Tinto, Tinta Roriz, Tinta de Santiago.

Най – известни региони, където Темпранийо се отглежда и преобладава са Риоха и долината на река Дуро (регион Рибера дел Дуеро), но в Испания се среща и на други места като Навара, Торо, Сигалес, Каталуния.

Лозите на Темпранийо са умерено силни. Те харесват долини в планински райони с по – голяма надморска височина, с достатъчно слънцегреене, предпазени от климатичните промени, с глинести или варовикови почви. Сортът не е устойчив на ниски температури, вредители, болести.

В почти всички вина от Риоха и Рибера дел Дуеро се среща голям процент Темпранийо. От него се произвеждат както трапезни, така и качествени, че дори и подсилени вина като портвайн. За виното от този сорт грозде са характерни аромати и вкусове на червени плодове – сливи, ягоди, череши, касис. Гроздето има голяма запасеност на киселини и умерени танини. Обикновено Темпранийо отлежава в дъб, който добавя характерната нотка на ванилия, също така и на карамфил. При отлежаване в бутилка се развиват аромати на сухи червени плодове, както и на подправки, може дори да се усетят гъби и тютюн. Темпранийо се съчетава много добре с дъб както американски, така и френски. Американския дъб се използва по – често от производителите в Риоха и обогатява плодовия букет на виното с аромати на ванилия и кокос. Френския дъб пък се използва повече в Рибера дел Дуеро и той разкрива пикантата страна на сорта с нотки на подправки.

В Риоха законово са регламентирали 4 категории вина, поризведени от Темпранийо, които трябва да отговарят на определни условия.

Generico – Вина, които се реализират като млади без отлежаване в бъчви. Те са плодови, по – леки, не са предназначени за дълго съхранение и обикновено се консумират до 2 – 3 години.

Crianza – Вината отлежават минимум 1 година в бъчви и поне година в бутилка. Тук се запазва плода, но се долавя и лекия аромат на дървесина и ванилия, което прави виното по – плътно и годно за съхранение до 4 – 5 години.

Reserva – Виното отлежава 3 години, от които поне една е в бъчва. При това вино вече се усещат зрели дори сушени плодове, сини сливи. Вкусът е по – богат и комплексен. За бели вина изискването е да са отлежали минимум 2 години, от които поне 6 месеца в дъб. Добре е преди консумация виното да подиша 20 – 30мин. Срокът на съхранение може да стигне до 8 години.

Gran Reserva – Това е най – високото качество. Отлежаването е минимум 5 години, от които поне 24 месеца в дъб. Тук се разкриват и най – много аромати като подправки, ядки, гъби, шума. За белите вина отлежаването е 4 години (поне 6 месеца в дъб). Такива вина задължително трябва да се декантират преди консумация.

Интересни факти

Темпранийо е червен сорт номер едно в Испания.

Качествените вина от темпранийо могат да отлежават 20 или повече години.

Темпранийо е основната съставка от бленда за порт и се нарича Tinta Roriz.

Съществува много рядка мутация на бяло грозде темпранийо. Нарича се Tempranillo Blanco и се среща в Риоха Баха.

През есента, лозята на темпранийо стават блестящо червени.

Възможно е в централна и южна Италия да има повече темпранийо, отколкото се смята. Някои лозя от „Malvasia Nera“, се оказват Tempranillo!

Има Международен ден на сорта Темпранийо, който се празнува втория четвъртък от месец ноември. Чества се от 2011 година, а негов създател е организацията TAPAS (Tempranillo Advocates, Producers and Amigos Society).

X