Имате ли 18 години?

С потвърждение на вашата възраст се съгласявате с общите условия
Безплатна доставка в рамките на град София
CVNE-James-Suckling-all-wines

Отлични оценки за вината на CVNE от Джеймс Съклинг

Имаме удоволствието да споделим някои отлични резултати за нашите вина CVNE, присъдени от критика Джеймс Съклинг в последната му статия:

За Джеймс Съклинг Imperial Gran Reserva 2016 е най-добре оцененото вино в тази дегустация с 98 точки. Той го описва като „един от най-добрите съвременни Gran Reservas“ днес.

„Испанското вино, което оценихме най-високо през изминалата седмица, беше CUNE Rioja Imperial Gran Reserva 2016, смес от 85 процента темпранило, 10 процента грасиано и 5 процента мазуело. Джеймс Съклинг го описва като една от най-добрите съвременни гран резерви днес , с изискани и изобилни танини, подкрепени от интензивни и наслоени вкусове.

В допълнение, критикът подчертава вината Real de Asúa 2019 и Contino Viña del Olivo 2019 сред най-добрите вина, които е опитвал досега, показвайки големия потенциал на реколта 2019.

„CUNE Rioja Real de Asúa 2019, Muga Rioja Torre 2019 и Contino Rioja Vina del Olivo 2019 са сред най-добрите вина, които опитахме, които демонстрират огромния потенциал на 2019 г.“

Джеймс Съклинг

63- годишният Джеймс Съклинг е един от водещите днешни винени критици, чиито рецензии се четат и уважават от любителите на виното, сериозните колекционери на вино и търговците на вино по целия свят. Той е председател и редактор на JamesSuckling.com, медийна платформа за вино и компания за събития с офиси в Хонг Конг.

От началото на кариерата си Джеймс смята, че е опитал и оценил близо 250 000 вина. Миналата година той и екипът му от дегустатори оцениха повече от 18 000 вина. Тази година те трябва да получат почти 25 000. Неговият уебсайт предоставя повече от 150 000 оценки на вина в момента. В момента те оценяват повече от 2000 вина на месец.

Ето какво споделя още световно известния журналист и винен критик:

„Започвам с гръм и трясък – не съм бил толкова развълнуван от Риоха от много, много години! Но какво всъщност стана?

Твърде дълго се оплаквах от липсата на нова кръв, на нови малки проекти, синове или дъщери на лозари, ухапани от винената буболечка и стартиращи свои собствени проекти. Това се случваше в много части на Испания, винаги в малък мащаб, но се случваше. Но не се хвана съвсем в Риоха. Обаче…

Риоха експлодира! Е, може би не съвсем, но нещо се възпламени… Риоха е едно от последните наименования, които започнаха тази (р)еволюция. И тъй като е най-големият, най-престижният и вероятно един от винарските региони с най-висок потенциал в Испания, това забавяне нямаше смисъл.

Отне време, беше бавно, но започна да се случва. Мисля, че тенденцията се ускорява и няма връщане назад.

Вярвам, че разпространението на нови проекти, на истински винопроизводители, които обработват лозята си и правят своите вина, означава и обогатява за всички, за потребителите, за района, за страната… С увеличаването на разнообразието определено ставаме по-богати.

Риоха е зона с висок потенциал. Класическите зони в Испания, Риоха и Херес, са там с причина. Ако французите са се заселили в Риоха, когато филоксерата е опустошила лозята им, това е било, защото са открили потенциал там. Ако Херес е смятан за едно от най-добрите вина в света по времето на Шекспир и е обявен от Едгар Алън По, това се дължи на наистина нещо съществено, а не на маркетинг, просто защото той не е съществувал тогава.

И така, тези региони имат своите възходи и падения, защото те отразяват историята на Испания, а ние сме следствие от нашата история – имат огромен потенциал да произвеждат страхотни вина. Както навсякъде другаде, потенциалът е налице, но трябва да бъде реализиран от някой, който има визия, разбира от хубаво вино и иска да прави страхотно вино. Можете да прекарате целия си живот, правейки посредствено вино от страхотни лозя. Виното не се прави само – има нужда от човешка намеса. Риоха има потенциал, но този потенциал се нуждае от винена мисъл. И явно, с тези вина, ние можем да констатираме, че тази колаборация от правилните хора и качествените лозови масиви е дала невероятен резултат в Риоха…“ – завършва винения ценител.

Представяме някой от неговите високи оценки:

Cune Gran Reserva 2017 –  Rating 91+

Cune Gran Reserva 2017 идва от много предизвикателна година, белязана от мраз, сух и топъл край на сезона, но показва много добра свежест и младост, надхвърляйки неблагоприятните условия на годината. Това е бленд от 85% Tempranillo, 10% Graciano и 5% Mazuelo с добра зрялост и 14% алкохол; в комбинация от развити и плодови характеристики. Отлежава в дъбови бъчви в продължение на 24 месеца, а дъбът е спретнато сгънат във виното. Голям труд за реколтата. 175 000 произведени бутилки. Бутилирана е през септември 2020 г.

Imperial Gran Reserva 2016 – Rating 95

Класическата 2016 Imperial Gran Reserva е произведена с бленд от 85% Темпранийо, 10% Грасиано и 5% Мазуело от грозде, набрано между 10 и 25 октомври с добра зрялост, осигуряващо вино с 14,5% алкохол след ферментация в малки дъбови казани последвано от малолактичен цикъл в бетон и две години в специален варел и три в бутилка. Бях доста изненадан, защото виното беше доста затворено и имаше нужда от енергично въртене и време в чашата, за да разкрие истинските си цветове. Има повече плънка и финес от резервата. 2016 беше много добра реколта, със свежест и баланс, които да се развият добре в бутилка. Танините са много фини, а виното е вкусно и дълго. 50 000 произведени бутилки. Бутилирана е през юли 2019 г.

2020 Viña Real Rosado – Rating 91+

Много бледото Viña Real Rosado от 2021 г. прилича повече на блан дьо ноар, отколкото на розе и наистина има много бели плодове тук, със 70% Виура и само 30% червено грозде, Темпранийо и Гарнача. Има редуктивно докосване, което е чудесно, младо и жизнено с малко непочтителен профил и създава загадъчност относно цвета му. Много хубав кларет, наистина! Съдържа зрялост, средно тяло при 13% алкохол и много добра свежест, съчетавайки pH от 3,34 и 5,72 грама киселинност. Произведени 75 000 бутилки. Бутилирана е през април 2022 г.

X