Имате ли 18 години?

С потвърждение на вашата възраст се съгласявате с общите условия
Безплатна доставка в рамките на град София
Галисия Испания

Регион Галисия – домът на сорта „Албарино“

Галисия е един от 17-те административни региона от най-високо ниво (известни като comunidades autónomas ) на Испания. Заема северозападния ъгъл на Иберийския полуостров и е изложен от двете страни на Атлантическия океан. На юг е Португалия , на изток Кастилия и Леон.

Винопроизводството отдавна е традиция в Галисия, пренесена в региона от древните римляни и продължена от монасите през Средновековието. Днес Галисия е най-известна със своето вино Rias Baixas – симпатично, ароматно бяло вино, произведено предимно от Albarino . Галисийските вина имат поразителни прилики с тези на Minho (по-специално Vinho Verde ), точно отвъд границата в Португалия.

Оформена от вълните и ветровете на Атлантическия океан, бреговата линия на Галисия е доста разнообразна – стръмни скали се редуват с крайбрежни заливи, известни като  rías. Вътрешните райони на областта се характеризират с буйни зелени хълмове, които леко се изкачват на изток към Кантабрийските планини, достигайки височина от 2000 метра (6600 фута). Регионът често е наричан „зеленият ъгъл“ на Испания и „страната на две хиляди реки“; повечето от лозята в региона са разположени в долините на река Миньо (Миньо в Португалия).

Хладните, носещи влага ветрове, които духат от Атлантическия океан, правят Галисия една от най-влажните части на Испания. Крайбрежните райони получават повече от 1300 милиметра дъжд годишно. За щастие Галисия получава и обилно слънчево греене (средно над 2000 слънчеви часа годишно), без което гроздето би имало сериозни затруднения да узрее. Въпреки това много малко грозде за червени вина успяват да достигнат пълна зрялост тук, така че Галисия произвежда предимно бели вина, както сортови, така и смесени. Освен Албарино, основните бели сортове грозде са Лурейро , Торонтес , Годело , Трейшадура и Кайньо Бланко– галисийска неизвестност, често бъркана с Албарино. Червените вина се произвеждат само в по-топлите вътрешни райони – обикновено леки по стил и произведени от Mencia .

Галисия е дом на пет винени зони с рейтинг DO. От запад на изток те са:

Ribeiro , Ribeira Sacra , Monterrei , Valdeorras и най-известният, Rias Baixas, всеки със своите специфики и традиции във винопроизводството.

X