Имате ли 18 години?

С потвърждение на вашата възраст се съгласявате с общите условия
Безплатна доставка в рамките на град София
Испански винен регион Rioja

Риоха – люлката на испанското вино

Квалифицирано наименование за произход Риоха

Историята на вината от Риоха

Риоха е един от най-известният винени региони в Испания. Виното от Риоха има много богата история , която започва още от римско време.

Както при много от европейските винарски региони, лозята в Ла Риоха са основани от древните римляни – около Калахора и Логроньо, като изби за снабдяване на римските войски. В началото виното от Риоха се търгува в границите на самата провинция, но пътуващите търговци започват да разнасят славата му от уста на уста, надлъж и нашир. След Реконкиста /процесът на отвоюване на Иберийския полуостров от властта на мюсюлманите, продължил 774 години. В началото на VІІІ в. Вестготското кралство рухва под ударите на арабско-мавританските войски, начело с Тарик ибн Зияд/ винопроизводителите в Ла Риоха започват да търсят нови пазари като Билбао и Сантандер, където английски и холандски търговци могат да купуват тяхното вино. Славата на вината от Риоха се разпростирала във всички посоки и през средата на 16 век била установена забрана, която възпирала производителите от региона да използват грозде, което не е растяло в Ла Риоха. За да се гарантирало автентичността на вината, те се транспортирали в запечатани мехове.

Испанско вино Rioja

В края на 18-ти век Мануел Куинтано (винопроизводител от Риоян) пътувал до Бордо, за да изучи френските техники за производство на вино и да научи французите на испански техники за производство на вино. Когато се върнал, той започнал да въвежда процеса на стареене на дъбови бъчви във вината от Риоха. Това значително увеличило дълголетието им и изведнъж се появил изцяло нов пазар за този тип вина. Местното управление обаче наложило правила – всички вина от Риоха да имат една и съща цена, дори и да са отлежавали в дъб (което е било скъпо начинание), така че този икономически подход изключил дъбовите бъчви за почти цял век. Въвежда се отново от Маркиз де Муриета , който взаимствал използването на големи вани за смачкване и ферментация на гроздето от французите.

След унищожението от филоксерата /болест по лозята/ във Франция през 19 век, французите се обърнали към вината от Риоха. Някои винопроизводители стигнали дотам, че се преместили в Ла Риоха и създали нови винарни там. Това се подчертава в доста извори от винената история на Европа и това не бива да ни учудва. Борбата между двете винени култури и опит – френската и испанската са многовековни. Въпреки това, те винаги са били тясно свързани в своето развитие. Опитът и познанията на тези френски винопроизводители тогава, довели до безпрецедентен растеж в производството на лозя и вина в Риоха. Филоксерата се появила в Ла Риоха около 1890 г., но тогава вече имало открито решение, така че щетите не билитолкова сериозни, колкото биха могли да бъдат, ако чумата е била пристигнала по-рано. Въпреки това властите ограничили износа, така че местните доставки на вино да имат приоритет .

Когато настъпил 20-ти век, вината от Риоха били известни като най-добрия вид испански вина. Първата световна война, Гражданската война в Испания и Втората световна война обаче довели до намаляване на производството, като повечето от лозята били унищожени и земята била използвана за засаждане на зърнени култури, за да се смекчи ширещия се глад в цяла Испания. Лозите били възстановени след  1960 г., когато приключили всякакви размирни действия, а реколтата от Риоха през 1970 г. била призната от винените критици от цял ​​свят като „реколтата на века“, което, разбира се, увеличило продажбите както никога дотогава. През 80-те години на миналия век имало подновен интерес към испанските вина и региони за производство на вино, като Рибера дел Дуеро започнали да привличат повече внимание. През 1991 г. Риоха получава статут на DOCa (Denominación de Origen Calificada), което признава водещия винарски регион на Риоха. По нашему – защитено географско наименование на продукт.

Риоха в модерните дни

Производствената зона на вина от Риоха може да бъде разделена на три подзони

Горна Риоха

Горна Риоха е в западната част на Ла Риоха, близо до брега на река Ебро. Това е районът с най-висока надморска височина. Климатът в тази област е предимно континентален . Горна Риоха е най -голямия от всички райони за производство на вина в Риоха и произвежда почти 50% от цялото производство. Що се отнася до лозята, около 60% са Темпранило , 12% Гарнача и още 4% са за други сортове червено грозде. Останалите лозя отглеждат бяло грозде, главно Виура. Вината, произведени в Горна Риоха, са плътни, със средно алкохолно съдържание и висока обща киселинност. Подходящи са за отлежаване в дъбови бъчви.

Долна Риоха

Долна Риоха е в източната част на Ла Риоха и това е районът с най-ниска надморска височина. Климатът е средиземноморски , доста сух и горещ, идеален за узряване на гроздето. Около 44% от лозята в тази производствена зона принадлежат на сорта Garnacha , 38% на Tempranillo и 7% на останалите червени сортове грозде. Бялото грозде заема 11% от насажденията. Поради спецификата на региона и зреенето на това грозде, съдържанието на алкохол във вината е по-високо.

Риоха Алавеса

DOCa Rioja Alavesa е подзона на DOCa Rioja, която има своите лозя в южната част на Страната на баските . Лозята са засадени точно на брега на река Ебро, на около 400м надморска височина, където те се възползват от многочасово излагане на слънчевите лъчи. Около 80% от плантациите са съставени от грозде Темпранило , като други 4% са посветени на червено грозде, а останалите на няколко други сорта бяло грозде . Вината от Риоха, произведени в производствената зона на Риоха Алавеса, обикновено са червени, със средно алкохолно съдържание. Обикновено се продават като млади вина, но също така са добри за отлежаване в дъбови бъчви.

Разгледайте някои изби от регион Риоха и Навара

X