Имате ли 18 години?

С потвърждение на вашата възраст се съгласявате с общите условия
Безплатна доставка в рамките на град София
Свежи и леки червени вина за пролетта

Свежи и леки червени вина за пролетта

Когато времето започне да се стопля съвсем непринудено мислим за напитки, които да ни освежат и разхладят и отхвърляме пиенето на червено вино тъй като се смята, че то върви добре само през студените месеци. Но в новия модерен свят все повече започва да избледнява сезонността при избора на вино и се дава свобода на предпочитанията. И защо не? В момента разнообразието от лозарски и винарски практики позволява производството на много различни стилове вина. И ако при избора на храна наблягаме все повече на сезонни продукти, то при избора на вино може да го избегнем като се съобразим с други критерии.

Стилът на виното, както вече загатнахме, е от съществено значение. Ако искаме да се наслаждаваме на червено вино през по – топлите месеци, та дори и през лятото, можем да го направим като подберем свежи млади плодови вина. Те обикновено се правят в по – хладни региони, но това може да зависи и от технологията на производство. Целта е да се запази максимално плода във виното, който да се подчертае с приятна киселинност, понякога и минералност в зависимост от региона, и да се намали екстракцията на танини. Такива вина обикновено не са с повече от 13 – 13,5об.% алкохол и светлочервен до рубинен цвят. Има и такива, които са на границата с това да се сбъркат за тъмно розе.

Температурата, на която ще консумираме виното, също е от значение. Свикнали сме червените вина да се сервират на стайна температура. Но какво всъщност означава това? Терминът идва от френски език – “chambre” означава стая. Преди години, когато по – заможните хора са живяли в замъци или така наречените шата („chateau“) стайната температура рядко е надвишавала 18 – 20°С. Реално червените вина е добре да се поднасят леко охладени до 17 – 18°С. По този начин много по – добре се усещат ароматите, алкохола не е толкова натрапчив, структурата е по – стегната и виното по – освежаващо. Ако виното е с температура над 18 – 20°С, тогава алкохола се усеща по – силно, структурата е по – мека, но ароматите бързо се губят, а ако е преохладено да речем под 12 – 13°С, тогава ароматите са заключени, танините са груби и дразнещи, а структурата прекалено стегната. Затова трябва да се съобразяваме как сервираме виното ако искаме то да бъде възприето в пълния му блясък.

Подготвили сме и няколко предложения за леки, свежи червени вина, на които да се насладите в предстоящия сезон. Можете да ги комбинирате с почти всякаква храна, като избягвате сладките десерти, тъй като те се бият с плодовия вкус на тази категория вино.

Vina Zorzal Garnacha – Сортът е 100% Гарнача (Гренаш). Това е „най-наварското вино“ и съдържа грозде от 4 различни подрайона: Corella, Cintruénigo, Fitero и Lerga. Всеки от парцелите предоставя различни фактори за качеството и типичността, които комбинирани представляват това регионално вино.  Ранна беритба в оптимална зрялост на киселини и танини, спонтанна ферментация с диви дрожди. Виното е с меки танини, свежо и плодово с аромати на малина, ягода, череша и земни тонове, без отлежаване в дъб.

Можете да закупите това вино с 15% отстъпка.

Modeano Refosco dal Penducolo Rosso – Рефоско е сорт, който се среща в Северна Италия, отличаващ се с дълбок цвят и високи киселини. Това в комбинация с умерени танини и алкохол позволява виното да се пие леко охладено до 16 – 18°С. Плодовият аромат е плътен с нотки на малина, къпина и боровинка. Освен това вкусът е леко пикантен с ярки танини.

При покупка на от 1 до 5 бр. вина от този вид получавате – 20%. При покупка на 6 и повече броя – 30%.

Mandrarossa Costadune Frappato – Лозята са разположени на около 250 м надморска височина върху глинести и песъчливи почви. Гроздето се бере първата седмица на септември. Първоначално се прави кратко настойване, след което протича алкохолната ферментация. За да се развие добре виното изисква 3-4 месеца да отлежи върху фините утайки в стоманени резервоари. Цветът е рубиненочервен, на нос се усещат череши и вишни, както и сладки подправки. Послевкусът е дълъг и ефирен. Препоръчва се виното да се олади до 12 – 13°С.

При покупка на от 1 до 5 бр. вина от този вид получавате – 20%. При покупка на 6 и повече броя – 30%.

Erste + Neue Puntay Kalterersee Classico Superiore – Сортът на това вино е 100% скиава. Гроздето се отглежда върху хълмове с изложение юг-изток и надморска височина между 230 и 450 m на варовита чакълеста почва. Ферментацията протича в циментови резервоари с последващо отлежаване за 5 месеца в дъбови бъчви и керамични амфори (Clayver). Виното е с ярък рубинено червен цвят. Ароматът е типичен букет за скиава, с подчертана нотка на череши и лек бадем. Добре е да се консумира при температура 14°С. Вино, чиято добра структура позволява по-дълъг живот в сравнение с други вина, произведени от този местен сорт грозде.

При покупка на от 1 до 5 бр. вина от този вид получавате – 20%. При покупка на 6 и повече броя – 30%.

Erste+Neue Pinot Nero – 100% Пино ноар с ферментация и настойване, протичащи в резервоари от неръждаема стомана, последвани от отлежаване в дъбови бъчви за 5 месеца. Виното е много сочно, класически стил с фина танинова структура, вкус на череши и мек финал, подканващ за още една глътка… или бутилка. Препоръчваме да се пие охладено до 15 – 16°С.

При покупка на от 1 до 5 бр. вина от този вид получавате – 20%. При покупка на 6 и повече броя – 30%.

Maruxa Mencia – Гроздето от сорта Менсия идва от терасирани лозя в село Entoma, Valderrosal и Valdemioto и се бере ръчно. Провежда се студена мацерация за 48 часа преди алкохолната ферментация. Гроздето се ронка, но не се мачка, за да се запазят първичните аромати. Ферментацията протича с автохтонни дрожди. Виното е с искрящ червен черешов цвят. Интензивни аромати на червени пресни плодове, с леки минерални и земни нотки. Препоръчва се да се поднася охладено до около 15-16°С.

При покупка на това вино ще получите 10% отстъпка от редовната цена.

Cune Crianza – Реколтата е 2017, а виното е купаж от темпранийо, гарнача тинта и мазуело (каринян). Произвежда се всяка година от основаването на компанията. Лозята се намират в Риоха Алта, близо до винарната CVNE, което означава, че гроздето пристига непокътнато, за да бъде обработено при оптимални условия. Гроздето ферментира в резервоар от неръждаема стомана, за да се запази плодовете, които характеризират това вино. След това виното отлежава една година в американски дъбови бъчви, където придобива характерния си ароматен баланс на ванилия и какао, както и фин характер.

При покупка на това вино ще получите 10% отстъпка от редовната цена.

X