Имате ли 18 години?

С потвърждение на вашата възраст се съгласявате с общите условия
Безплатна доставка в рамките на град София
Испански вина от Навара

Винен район Навара – неповторимите испански вина

Общността на Навара ( Comunidad Foral de Navarra на испански и Nafarroako Foru Erkidegoa на баски) се намира в Северна Испания, граничи с Франция на североизток, Страната на баските на северозапад, Ла Риоха на югозапад и Арагон на югоизток. Столицата му е Памплона, разположена горе-долу в средата на Навара и е чудесно място за посещение, докато сте в Испания. В този район можете да усетите особенната смесица от баски и кастилски обичаи.

Производството на вино в Навара може да се проследи назад, както при повечето региони за производство на вино в Испания – до римляните. След упадъка на Римската империя идват аланите и вандали, които влизат през Франция и унищожават всичко по пътя си. Лозите не оцелели в  по-голямата си част. След тях дошли вестготите, но Навара не е била много населена по това време и тяхното влияние било слабо.

Когато вестготите напуснали тези земи, лозите били възстановени до площите от римско време. Истинската експанзия на лозята, произвеждащи вино от Навара, дошло с поклонниците, пристигнали по пътя на Сантяго и монасите, които създават своите манастири в района през 10-ти и 11-ти век. Повечето ферми или села, които произвеждали вино, го използвали за собствена консумация, първоначално търговията била слаба. Манастирите се преврърнали в земеделски центрове, а монасите учели испанските фермери как да се грижат за своите лозя и овощни градини, за да произвеждат най-добрите плодове.

През 15-ти век наварските вина са на върха на своето производство. Лозята се превърнали в основна селскостопанска дейност и доход на фермерите. И тук, както и в други региони, при разцвета на винопроизводството, се е наложило да се установят ограничения и правила, защото лозята започнали да заемат площи от зърнените насаждения и това предизвиквало оскъпяване на така нужния хляб. Монарсите не желаели подобна конфронтация и селски бунтове. Излишъкът от наварско вино започнал да се изпраща в други части на Испания и Европа през пристанището на Сан Себастиан.

Богатствата, събрани от някои от фермерите, които произвеждат и търгуват със собствени вина от Навара, отстъпват място на първите индустриални изби , които и до днес са на върха на производството на вино в Навара . Чумата филоксера от 19-ти век унищожава френските лозя, така че известно време преди чумата да пристигне в Испания, наварските вина се изнасят за цяла Франция, за да компенсират липсата им на вино. Това обаче не продължи дълго, тъй като филоксерата пристигнала в Навара няколко месеца след като опустошила Франция и поразила около 90% от лозята в региона. През 20-ти век били засадени лози, които били устойчиви на насекоми, което е бил испанският начин на действие в тази ситуация за всички региони, които произвеждали вино. Винените кооперации започват през 1911 г. и отстъпват място на множество изби. Географски регион “Навара“ е създадена през 1933 г. и оттам нататък производството на вина от Навара запазва и развива своето качество и слава.

Испанско вино – Навара

В нашия магазин можете да намерите вината на избите от Навара – Viña Zorzal и Castillo de Monjardín 

DO Navarra е единственото наименование за произход, което произвежда вина от Навара. Производството е разделено на пет основни зони:

Baja Montaña: намира се в източната част на Навара, граничещ с Арагон. Около 60% от лозята са от сорта Гарнача, 25% от сорта Темпранило. Климатът е влажен на север и сух в южната част на района.

Tierra Estella: Тази област се намира на запад от Навара, граничеща със Страната на баските и Ла Риоха. Около 50% от лозята са от сорта Темпранило, а 20% принадлежат на Каберне Совиньон. Има по-малък процент Шардоне. Климатът е влажен на север и сух в южната част на района.

Ribera Alta : Това се намира в средния юг на Навара. Повечето от лозята принадлежат към сорта Tempranillo, но има и процент от Шардоне и Москател. Климатът тук е по-топъл и не се усеща така сериозно влиянието на Атлантическия океан в районите на север.

Ribera Baja: Намира се в южната част на Навара, в долината на Ебро, граничеща с Арагон и Ла Риоха. Около 40% от лозята са от сорта Tempranillo, а 30% принадлежат на Garnacha. В белите има главно Москател и Виура. Климатът в този район е доста сух с малко валежи.

Valdizarbe : Това се намира точно в средата на Навара, където се пресича пътят на Сантяго. Темпранило, Гарнача, Каберне и Мерло споделят горе-долу същия процент лозя, а също така има присъствие на Шардоне и Малвазия. Това е най-влажната зона във всички производствени зони на вина от Навара.

В исторически план Навара е била известна с отличното си производство на розови вина, но червените вина от Навара са доста акламирани през последните години. Алкохолното съдържание в тези вина е:

Червено: минимално алкохолно съдържание от 11,5%

Бяло: минимално алкохолно съдържание 10,5%

Розе: минимално алкохолно съдържание от 11%

Moscatel: Минимално съдържание на алкохол между 15% и 18%.

Освен отличните си вина, в Навара има доста исторически забележителности, които можете да посетите. Тук можете да усетите истинската испанска култура и традиции.

X